Angela Gui in Swedish Radio – Sommar i P1 >>>

In by zynk

ONLY IN SWEDISH

Angela Gui – DOKTORAND. Hon är student i England när hon får ett mail från en kollega till hennes far. Där står att pappan är försvunnen ”for political reasons”.

Angela är då snart 21 och inser att hon står inför ett val. Hon måste bli en ofrivillig aktivist och försöka få sin pappa fri.

Det är ett år och en månad sedan Angela Gui hörde nåt från sin pappa. Han är ännu inte dömd. Men det hon vet är att han är i fängslad någonstans i Kina. Anklagad för ett trafikbrott eller om det nu även var för att han smugglat in böcker.  Det är ännu oklart. Det som är klart är att tiden går och att tystnaden växer.

I oktober 2015 kidnappas Gui Minhai från sin semesterbostad i Thailand. Det här är Angela Guis berättelse om hur hennes liv totalt förändrats sedan hon läste brevet den där morgonen i sitt studentrum: ”Tidningar skriver att jag blivit en aktivist, jaha, men det är väl det jag blivit nu då”

Om Angela Gui

Dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai som kidnappades i Thailand i slutet av 2015 och nu hålls fängslad i Kina anklagad för att ha sålt förbjudna böcker.

Har sedan pappans försvinnande kämpat för hans frigivning. Har vittnat om fallet i den amerikanska kongressen och inför FN:s människorättsråd. Skrivit debattartiklar i svensk och utländsk press och framträtt på bokmässan i Göteborg och Frankfurt.

Doktorerar i historia på University of Cambridge.